Ympäristön kannalta kestävä kemikaalien ja jätteiden käsittely

 

12 Vastuullista kuluttamista.

 

Tätä se meillä tarkoittaa.

Edistämme ja säätelemme kemikaalien turvallisuutta aina niiden valmistuksesta markkinoille saattamiseen ja käyttöön asti. Kemikaalilainsäädännön tarkoituksena on suojella ihmisten terveyttä ja ympäristöä. Lisäksi myönnämme lupia ja valvomme teollisuuslaitoksia, joissa käsitellään ja varastoidaan vaarallisia kemikaaleja.

 

 

Näin sitä mittaamme.

 

Hyväksyttävän riskienhallintatason omaavien kemikaali- ja räjähdetuotantolaitosten osuus valvontakohteista (%)

 

 

 

Nostoja viime vuodelta:

 

Edistämme kemikaalien turvallisuutta

Me Tukesissa pyrimme vaikuttamaan monin tavoin siihen, että kemikaalit ja niitä sisältävät tuotteet ovat mahdollisimman turvallisia niin ihmisille kuin ympäristölle. Edistämme kemikaalien turvallisuutta aina niiden valmistuksesta käyttöön asti. Toimimme Suomessa säädösten toimeenpano- ja valvontatyössä, joka pohjautuu pitkälti EU:n yhteisiin säädöksiin, mutta myös kansallisiin säädöksiin.

Mittaamme tavoitteen toteutumista mm. tarkastelemalla, miten suuri osuus Tukesin valvontakohteina olevista kemikaali- ja räjähdetuotantolaitoksista täyttää riskienhallintaa koskevien säädösten vaatimukset. Luku perustuu sellaisten kemikaalikohteiden tarkastushavaintoihin, joissa voi tapahtua suuronnettomuus tai muu vakava onnettomuus. 

Mittarin avulla kartoitetaan turvallisuustilannetta ja yritysten johtamisjärjestelmien toimivuutta. Tavoite mittarille on 65 %, ja vuoden 2023 lukema oli 73 %. 

Vaihdoimme vuonna 2023 kyselyjärjestelmän, jolla mittarin tulos selvitetään, joten tulos ei ole täysin verrattavissa aiempien vuosien lukuihin. Tämä mittari kuvaa lähinnä kemikaalilaitosten turvallisuutta, mutta tavoitteen kokonaisvaltaisempaa arviointia varten pyrimme jatkossa kehittämään muitakin mittareita. 

Teollisuuden turvallisuuden edistämiseksi toteutimme vuonna 2023 PROTO- eli prosessiturvallisuusjärjestelmähankkeen. Laadimme mallin, jossa kemikaaleihin ja prosesseihin liittyvät turvallisuus- ja riskienhallintakokonaisuudet esitetään helposti ymmärrettävässä muodossa.

Mallin tavoitteena on, että Tukesilla ja alan toimijoilla on yhteinen ymmärrys ja näkemys vaatimuksista sekä toimintatavoista, joilla vaatimukset toteutuvat. Prosessiturvallisuusjärjestelmä otetaan vaiheittain käyttöön vuonna 2024.

Nosto: Vetyopas ohjaa vedyn turvalliseen tuotantoon ja käyttöön

Kemikaalien käyttötarkoitukset kehittyvät ja muuttuvat. Tukesilla on viranomaisena merkittävä rooli näiden muutosten valvomisessa, ohjaamisessa ja turvallisuuden takaamisessa. Esimerkiksi vetyä on tuotettu ja käytetty teollisuuskemikaalina jo pitkään, mutta sitä on alettu käyttää myös liikenteen polttoaineena ja energiantuotannossa. Vedyn tuotanto ja käyttö tulee lisääntymään maailmanlaajuisesti entisestään hiilineutraalin energiantarpeen myötä.

Valmistelimme ja kokosimme Tukesissa vuonna 2023 vetyoppaan, jonka tarkoituksena on antaa perustietoa vedystä, sen vaaroista sekä vedyn erityisominaisuuksista, jotka tulee huomioida vedyn tuotannossa ja käytössä. Haluamme oppaan avulla selkeyttää vetylaitosten ja jakeluasemien sijoitusta koskevia viranomaisvaatimuksia ja esitellä turvallisuusseikkoja, jotka tulee huomioida suunnittelussa. Opas julkaistiin tammikuussa 2024. Voit tutustua oppaaseen verkkosivuillamme.

Vedyn tankkausaseman havainnekuva.
Vedyn tankkausaseman havainnekuva.

Edistämme tuotteiden kemikaaliturvallisuutta monin tavoin

Työskentelemme Tukesissa monin tavoin varmistaaksemme, että kemikaalit ja niitä sisältävät tuotteet ovat mahdollisimman turvallisia sekä ihmisille että ympäristölle. Esimerkiksi mikromuovi on ympäristölle erittäin haitallista, sillä se ei liukene veteen eikä hajoa ympäristössä. 

Ympäristöhaittojen vähentämiseksi EU:ssa astui viime vuonna voimaan uusi rajoitus mikromuovin käytöstä, mikä vaikuttaa useiden alojen toimintaan. Edistimme Tukesissa rajoituksen toteutumista.

Nosto: Mikromuovirajoitus vähentää ympäristöhaittoja

Tarkoituksella tuotteisiin lisätyn mikromuovin tuonti, myynti ja vastikkeetta luovuttaminen kiellettiin EU:ssa 17.10.2023 alkaen. Mikromuovia syntyy muovijätteen kulumisen seurauksena, mutta sitä voidaan myös valmistaa tarkoituksella ja lisätä tuotteisiin tuomaan erilaisia haluttuja ominaisuuksia. Tarkoituksella lisättyä mikromuovia käytetään mm. kosmetiikassa, pesuaineissa, vahoissa ja kiillotusaineissa sekä erilaisissa maatalous- ja puutarhatuotteissa.

Myös esimerkiksi urheilukentillä käytettävä muovirouhe sisältää mikromuovia. Rajoitus koskee myös tuotteita, jotka on tehty tarkoituksella valmistetusta mikromuovista. Esimerkiksi askarteluliikkeissä myytävä muovikimalle eli glitter voi olla valmistettu pääosin mikromuovista.

Eri tuotteille on annettu rajoituksessa eri mittaisia siirtymäaikoja, joiden avulla valmistajat pystyvät suunnittelemaan uusia tuotteita ilman lisättyä mikromuovia. Kauppojen hyllyiltä ja varastoista saa kuitenkin myydä loppuun sellaiset lisättyä mikromuovia sisältävät tuotteet, jotka on hankittu ennen rajoituksen voimaanastumista.

Mikromuovit ovat edelleen sallittuja tuotteissa, joiden loppukäytössä niitä ei vapaudu. Tällöin kuluttajalle on annettava selkeät ohjeet sekä tuotteen käyttöön että sen hävittämiseen, jotta mikromuovin pääsy ympäristöön on mahdollista estää.

Kuluttajat voivat omilla valinnoillaan edistää mikromuovista luopumista ostamalla tuotteita, joissa ei ole lisättyä mikromuovia. Valinta ei aina ole helppoa, koska tuoteselosteesta ei välttämättä käy ilmi, että tuote sisältää mikromuovia. Uusi rajoitus siis helpottaa myös kuluttajien ympäristövastuullista toimintaa.

Laadimme Tukesin verkkosivuille oman osion mikromuovien uusista rajoituksista EU:n alueella. Sivu on suunnattu erityisesti toiminnanharjoittajien avuksi uusien rajoituksien soveltamiseen.

Sivuston lisäksi uutisoimme rajoituksesta ja kerroimme siitä myös kuluttajille sosiaalisessa mediassa. Järjestimme myös syksyllä 2023 Kosmetiikkafoorumin, jossa esittelimme rajoitusta ja sen vaikutuksia kosmetiikka-alan toimijoille.

EU-komission tulkinnat rajoituksen soveltamisesta ovat päivittyneet rajoituksen julkaisun jälkeen, joten tiedotusta ja webinaareja tarvitaan myös jatkossa.

sormia, joissa värikästä mikromuovia.
Uuden rajoituksen avulla vähennetään mikromuovin päätymistä ympäristöön.

Kiertotalouden merkitys on viime vuosina lisääntynyt ja sitä tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän ympäristön kestävyyden takaamiseksi. Kiertotalouden lisääntyessä esimerkiksi tuotteet ja niiden sisältämät kemikaalit kiertävät, mutta osa päätyy edelleen jätteeksi. Jätevirtojakin pyritään uusiokäyttämään enemmän, jolloin lainsäädännön näkökulmasta osa jätteistä muuttuu taas tuotteiksi. 

Jätteitä ja tuotteita koskee eri lainsäädäntö, joten kiertotalouden sujuvoittamiseksi tarvitaan mm. lainsäädännön päivittämistä. Tulevaisuudessa lainsäädännön avulla tullaan panostamaan entistä enemmän siihen, että jo tuotteiden suunnitteluvaiheessa huomioidaan tuotteen koko elinkaari ja mahdollisuudet turvalliseen kiertotalouteen.

Nosto: Turvallista kiertotaloutta uudella lainsäädännöllä

Jätemateriaalien tuotteistaminen on kiertotalouden kannalta erittäin tarpeellista ja jopa välttämätöntä. Siksi myös Tukes halusi olla varhaisessa vaiheessa mukana valmistelemassa menettelyä, jolla uusiomateriaalien ja niistä valmistettujen tuotteiden turvallisuus ja vaatimustenmukaisuus voidaan varmistaa. Näin voimme huolehtia myös siitä, että kaikkein vaarallisimmat terveys- ja ympäristöhaittoja aiheuttavat aineet saadaan pois kierrosta.

Lähtökohtaisesti jätteitä ja tuotteita koskee eri lainsäädäntö. Tuotteisiin sovelletaan tuotelainsäädäntöä, kun taas jätteen hyödyntäminen edellyttää ympäristölupaa ja ympäristöviranomaisen asettamia ehtoja jätemateriaalin käytölle. Kun jätettä halutaan hyödyntää tuotteen valmistuksessa, on uusiomateriaalin täytettävä tuotelainsäädännön kriteerit, jotta sen terveys- ja ympäristöturvallisuudesta voidaan varmistua.

Tukesin valvoma tuotelainsäädäntö siis koskee myös uusiomateriaaleja, mutta päätöksen uusiomateriaalista tai uusiomateriaaliksi hyväksymisestä tekee kuitenkin toinen viranomainen.

Eri viranomaisten sekä uusiomateriaalien valmistajien vastuiden ja velvollisuuksien selkeyttämiseksi Tukes osallistui vuonna 2023 Ympäristöministeriön asettamaan työryhmään. Ryhmässä valmisteltiin uutta menettelyä uusiomateriaalien tuotteistamiseksi ja Tukesin tehtävänä oli huolehtia, että rajanveto jätteen ja tuotteen osalta pysyy selkeänä.

Hankkeessa työryhmä tuotti ehdotuksen uudesta päätöksentekomenettelystä ja siihen liittyvästä asetuksesta. Asetuksella säädettäisiin yksityiskohtaiset arviointiperusteet siitä, milloin uusiomateriaali ei ole enää jätettä. Asetuksen tavoitteena on sujuvoittaa lupakäytäntöjä sekä edistää jäteperäisen materiaalin hyötykäyttöä ja kiertotaloutta.

Uutta menettelyä koskevat säännökset tulisivat jätelakiin, ja lisäksi tehtäisiin tarvittavia muutoksia ympäristönsuojelulakiin ja asetuksiin. Vastuu uusiomateriaalin vaatimustenmukaisuudesta ja käyttöön soveltuvuudesta on kuitenkin aina sen valmistajalla, ja asetuksen avulla myös valmistajia koskevat velvoitteet saadaan yhtenäisiksi. Työryhmän ehdotuksen mukaan asetuksen valmistelu on aloitettu vuoden 2024 alussa ja myös Tukes on tässä mukana.

Kemikaalien valvonnan lisäksi annamme kemikaalineuvontaa ja edistämme säädöksien toimeenpanoa. Valmistelemme Tukesissa ehdotuksia terveydelle ja ympäristölle vaarallisten aineiden yhdenmukaistetuista luokituksista. Tiettyjen aineiden luokitukset halutaan yhdenmukaistaa kaikkialla EU:ssa, jotta riittävä terveyden ja ympäristönsuojelun taso pystytään takaamaan koko EU:n alueella. Yhdenmukaistetut luokitukset lisätään CLP-asetuksen aineluetteloon.

Kuluttajalle tämä työ näkyy ostettaessa kemikaalituotetta, jonka kyljestä luokituksista johdetut varoitusmerkinnät löytyvät. Ostopäätöstä tehdessä kuluttaja voi tarkastella varoitusmerkintöjä ja valita sekä ympäristölle että terveydelle mahdollisimman turvallisia tuotteita.

Nosto: Aineiden vaaraluokitusehdotukset lisäävät ihmisten ja ympäristön turvallisuutta

EU:n CLP-asetus säätää kemikaalien luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta. Asetus perustuu YK:n GHS-järjestelmään, jonka tavoitteena on yhdenmukaistaa kemikaalien luokitus- ja merkintäperiaatteita maailmanlaajuisesti. CLP-asetuksen avulla voidaan helpottaa EU-alueen kemikaalikauppaa ja edistää korkeaa terveyden ja ympäristön suojelun tasoa.

CLP-asetusta tulee noudattaa EU-alueen markkinoilla kemikaalien myynnissä, maahantuonnissa sekä maksutta luovuttamisessa. Tukes vastaa kansallisen CLP-neuvontapalvelun järjestämisestä ja on vastuussa tietyistä toimenpiteistä, kuten yhdenmukaistettua luokitusta koskevista ehdotuksista.

Vuonna 2023 Tukes osallistui isolla työpanoksella CLP-asetuksen uusien vaaraluokkien valmisteluun sekä koko asetuksen päivittämistyöhön. Lisäksi Tukes oli mukana kehittämässä ohjeistusta aineiden luokitukseen uusien vaaraluokkien mukaan.

Uudet vaaraluokat ovat: 

  • ihmisten terveyteen vaikuttavat hormonitoimintaa häiritsevät aineet ja seokset 
  • ympäristöön vaikuttavat hormonitoimintaa häiritsevät aineet ja seokset 
  • hitaasti hajoavat, biokertyvät ja myrkylliset tai erittäin hitaasti hajoavat ja erittäin biokertyvät aineet ja seokset
  • hitaasti hajoavat, kulkeutuvat ja myrkylliset tai erittäin hitaasti hajoavat ja erittäin kulkeutuvat aineet ja seokset.

Hormonitoimintaa häiritsevät aineet voivat aiheuttaa esimerkiksi kehitys- ja lisääntymishäiriöitä ihmisille ja eläimille. Hitaasti hajoavat sekä helposti kulkeutuvat ja kertyvät aineet ovat erittäin haitallisia varsinkin ympäristölle, mutta myös ihmisille.

Päivitetty asetus on astunut voimaan huhtikuussa 2023, mutta aineiden ja seosten valmistajille, maahantuojille, jatkokäyttäjille ja jakelijoille on säädetty siirtymäaikoja asetuksen toimeenpanoon. Tänä aikana aineita tai seoksia ei vielä tarvitse luokitella uusien vaaraluokkien mukaan, mutta niitä voi soveltaa vapaaehtoisesti.

Uusille vaaraluokille ei ole toistaiseksi osoitettu varoitusmerkkejä. Euroopan kemikaalivirasto laatii parhaillaan ohjeistusta uusien kriteerien soveltamisesta, ja sen odotetaan valmistuvan vuoden 2024 aikana.