Työympäristön turvallisuus ja henkilöstön hyvinvointi

 

8, ihmisarvoista työtä ja talouskasvua.

 

Tätä se meillä tarkoittaa.

Hyvinvoivat ja ammattitaitoiset tukeslaiset ovat toimintamme perusta. Tukesin keskeisimmät roolit tähän tavoitteeseen liittyen ovat osaamisen kehittäminen, työhyvinvoinnin turvaaminen ja oikeudenmukaisuuden vahvistaminen. Haluamme taata kaikille turvallisen työympäristön sekä monipuoliset mahdollisuudet kehittää osaamistaan.

 

 

Näin sitä mittaamme. Osaamisen kehittäminen: Henkilöstön koulutuspäivien määrä ja tukeslaisten kokemus osaamisen kehittämisen mahdollisuuksista

Työhyvinvoinnin turvaaminen: Tukeslaisten työtyytyväisyys, kokemus työn ja yksityiselämän tasapainosta ja sairauspoissaolot

Oikeudenmukaisuuden vahvistaminen: Tukeslaisten kokemus työyhteisön oikeudenmukaisuudesta sekä kokemukset ja yhteydenotot työssä kohdatusta epäasiallisesta käytöksestä tai häirinnästä

 

Nostoja viime vuodelta:

 

Osaamisen kehittäminen

Henkilöstön osaaminen on ratkaisevaa Tukesin toiminnan laadulle. Osaamisen kehittämisen tavoitteena on varmistaa tukeslaisten osaaminen, korkea motivaatio ja laadukas johtaminen sekä niiden kautta Tukesin tavoitteiden saavuttaminen. Osaamisen kehittämisellä pyrimme myös vastaamaan toimintaympäristön muutosten luomiin osaamistarpeisiin.

Ylläpidämme monipuolisia mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen. Laadimme vuosittain osaamisen kehittämisen suunnitelman, jonka puitteissa järjestettyihin koulutuksiin kaikilla halukkailla tukeslaisilla on mahdollisuus osallistua. Kannustamme tukeslaisia myös omaehtoiseen opiskeluun.

Koulutussuunnitteluamme ohjaa Ammattitaito Tukesissa -malli, jonka mukaan järjestämme vuosittain koulutuksia viidestä eri teemasta:

  • oman tehtävän ammattiosaaminen
  • johtamistyö
  • tieto
  • työtaidot
  • vuorovaikutus ja viestintä

Koulutuksia tarjosimme viime vuonna eniten johtamisesta (26 %). Johtamiseen liittyvät koulutukset lisääntyivät merkittävästi vuodesta 2022, jolloin niiden osuus oli vain 6 %. 

Tukesissa järjestetään koulutuksia eri teemoista Ammattitaito Tukesissa -mallin mukaan.
Vuonna 2023 järjestimme eniten koulutuksia johtamiseen liittyen.

Vuonna 2023 koulutuspäivien määrä lisääntyi aiempiin vuosiin verrattuna. Tukeslaiset osallistuivat keskimäärin 6,2 koulutuspäivään vuodessa, mikä ylittää selvästi valtionhallinnon koulutuspäivien keskiarvon (3). Järjestimme vuoden aikana kolme kaikille yhteistä koko päivän koulutustapahtumaa, mikä osaltaan vaikutti koulutuspäivien määrän lisääntymiseen.

Tukesin koulutuspäivien määrä oli vuonna 2022 5,1 ja vuonna 2023 6,2.
Koulutuspäivien määrä on pysynyt korkealla vuodesta toiseen, ja niitä on enemmän kuin keskimäärin valtiolla.

Henkilöstön kokemus työnantajan tuesta osaamisen ylläpitämiseen ja kehittämiseen pysyi edellisvuoden tasolla (3,91 vuonna 2023 ja 3,95 vuonna 2022). Haasteena on kuitenkin aiempien vuosien tapaan tunnistettu, että työaika ei aina riitä kaikkeen toivottuun osaamisen kehittämiseen.

Yksi tärkeä osa Tukesin strategiaa on tiedon hyödyntäminen vaikuttavuuden kasvattamiseksi. Strategian tukemiseksi yksi koko päivän mittaisista koulutuksistamme keskittyi tiedon hyödyntämiseen.

Nosto: Oppimista ja kohtaamisia Sun Tukes -tietopäivässä

Tieto ja yhdessä tekeminen ovat oleellinen osa Tukesin strategiaa. Lokakuussa 2023 järjestimme Tukesin ensimmäisen tietopäivän, joka oli pääjohtajan lanseeraama tiedon ympärille rakentuva tapahtuma. Kokoonnuimme Tampereelle vaihtamaan ajatuksia ja oppimaan toisiltamme tiedon hyödyntämistä. Päivän aikana ryhmät esittelivät tapausesimerkkejä siitä, miten ovat hyödyntäneet tietoa omassa toiminnassaan.

Tietopäivän tavoitteena oli edistää ja tukea:

  • Yhteisöllisyyttä ja kohtaamisia
  • Tukeslaisten tietoon liittyvän osaamisen kasvattamista
  • Tietoon perustuvaa toimialojemme ymmärrystä ja sen näkyväksi tekemistä sekä Tukesissa että Tukesin ulkopuolelle
  • Strategian toteuttamista
  • Ennakointia
  • Toiminnan suunnittelua, kohdentamista ja vaikuttavuutta.

Tietopäivässä kuulimme ja keskustelimme laajasti eri aiheista, kuten vastuullisuudesta, valmentavuudesta, toimintamme taloudellisuudesta ja uudistamisesta, palovaroittimista, aurinkosähköstä ja ratsastuspalveluista. Tietopäivä koettiin innostavana ja sen siivittämä keskustelu jatkuu edelleen.

Myös viestintäosaaminen kuuluu jokaisen tukeslaisen ammattitaitoon ja tarjoamme säännöllisesti sitä tukevia koulutuksia. 

Nosto: Viesti ja vaikuta -valmennus vahvisti asiantuntijoiden viestintäosaamista

Viestintä kuuluu Tukesissa kaikkien työhön. Jokainen tukeslainen asiantuntija viestii omalla vastuullaan olevista asioista ja tekee aktiivista yhteistyötä viestinnän ammattilaisten kanssa viestinnän suunnittelussa.

Toteutimme Tukesin asiantuntijoille Viesti ja vaikuta -valmennuskokonaisuuden, jolla halusimme tukea asiantuntijoita oman viestintäosaamisen kehittämisessä. Valmennuksen tavoitteena oli tunnistaa omia vahvuuksia, lisätä asiantuntijoiden viestintävalmiuksia, sekä edistää verkostoitumista valmennukseen osallistuneiden asiantuntijoiden kesken. 

Valmennukseen sisältyi viisi valmennustapaamista ja välitehtäviä. Osallistujat laativat valmennuksessa oman viestintäsuunnitelman ja osallistuivat koko ryhmän viestintäosaamisen kehittämiseen. Valmennuksen aiheina olivat esiintyminen ja vuorovaikutus, selkeä teksti, asiantuntijaviestintä sosiaalisessa mediassa ja haastavat viestintätilanteet.

Osallistujat kokivat koulutuksen hyödylliseksi ja monipuoliseksi. Koulutus antoi osallistujille mm. varmuutta haastatteluihin ja esityksiin sekä uusia oivalluksia viestinnän merkityksestä.

Tuemme Tukesissa osaamisen kehittämistä myös mahdollisuuksilla henkilökiertoihin, sillä näemme niiden hyödyn ammatillisen osaamisen monipuolistamisessa ja verkostojen luomisessa. Henkilökierrossa työntekijä siirtyy työskentelemään määräajaksi toiseen organisaatioon, mutta työsuhde omaan organisaatioon säilyy.

Vuonna 2023 useampi tukeslainen ammensi kokemuksia henkilökierrosta eri mittaisissa jaksoissa. Alta voit lukea Jussin ja Susannan kokemuksista työkierrosta.

Nosto: Henkilökierroista virtaa ja oppia omaan työhön

Jussi Ollikka tekee Tukesissa töitä kemikaalien valvonnan parissa. Hän vietti kokonaisen vuoden vaihdossa Keskusrikospoliisin rikosteknisessä laboratoriossa.

Jussi Ollikka.
Jussi Ollikka.

- Vaihto oli osittain paluuta koulutukseni kaltaiseen työnkuvaan eli laboratoriomaailmaan ja tutkimukseen. Oli mukava palauttaa mieleen ja tehdä sellaisia asioita, joita on vuositolkulla opiskellut, mutta jotka eivät varsinaisesti enää nykyisissä työtehtävissä näyttele merkittävää roolia. Vaihto toimi siis eräänlaisena kertauskurssina luonnontieteisiin.

Työkierto antoi sopivasti etäisyyttä, jotta pystyin tarkastelemaan omaa työtäni analyyttisemmin. Esimerkiksi erilaisten toimintaohjeiden läpikäynti, ja sitä kautta käytännön toimintaan tutustuminen oli hyvin mielenkiintoista. Tämä avasi erilaisia näkökulmia tekemisten taustoihin.

Työkiertopaikkani oli minulle tuttu entuudestaan, sillä olen tehnyt heidän kanssaan yhteistyötä omassa työssäni. Vaihto kuitenkin syvensi tietämystäni, ja auttoi vaihdon jälkeenkin yhteistyössämme. Toisaalta esittelin paljon myös Tukesin tekemää työtä, eli tulimme tutummiksi puolin ja toisin. Vaihdon aikana pääsin myös työstämään yhteistä toimintaohjetta, mikä helpottaa käytännön työtä.

Susanna Panula työskentelee Tukesissa työyhteisöviestinnän ja vastuullisuuden parissa. Hän vaihtoi työtehtäviä muutamaksi kuukaudeksi Säteilyturvakeskuksen työyhteisöviestijän kanssa.

Susanna Panula.
Susanna Panula.

- Sujahdin nopeasti osaksi työyhteisöä ja pääsin alusta asti tekemään ja kehittämään viestintää. Ehkä osa sujuvasta alusta johtui virastojemme samakaltaisuudesta: olemme molemmat turvallisuusviranomaisia ja asiantuntijaorganisaatioina samankaltaisia. Sain huomata, että viestintä on työnä lopulta aika samanlaista kaikkialla.

Tapasimme vaihtokollegani kanssa viikoittain, mikä osoittautui loistavaksi tavaksi sparrailla intran ja työyhteisöviestinnän kiemuroista, joita yleensä pähkäilemme enimmäkseen yksin. Nyt vaihdon jälkeen pidämme edelleen säännöllisesti näitä sparrailutapaamisia. Työkierto oli kaikin puolin antoisa kokemus. En usko, että muulla tavoin olisin oppinut näin lyhyessä ajassa näin paljon.

 

Työhyvinvoinnin turvaaminen

Meille on tärkeää, että kaikki tukeslaiset voivat työssään hyvin. Mittaamme tukeslaisten työhyvinvointia mm. vuosittaisen työhyvinvointikyselyn avulla sekä seuraamalla sairauspoissaolojen määrää.

Tukeslaisten työtyytyväisyys pysyi lähes samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Kokonaistyötyytyväisyys Tukesissa vuonna 2023 oli 3,74 (3,77 vuonna 2022), ja kokemus työn ja yksityiselämän yhteensovittamisesta 4,37 (4,39 vuonna 2022).

Työtyytyväisyyden arvosana Tukesissa on pysynyt lähes samalla tasolla usean vuoden ajan.
Edistämme työssä viihtyvyyttä mm. joustavilla hybridityökäytännöillä.

Työn ja muun elämän yhteensovittamiseksi tuemme joustavia työnteon käytäntöjä. Koronapandemian jälkeen hybridityö onkin vakiintunut osaksi Tukesin jokapäiväistä työtä. Laadukkaan hybridityön toteutumiseksi olemme luoneet Tukesissa yhteisen hybridityön mallin ja sen tueksi hybridityön pelisäännöt. Malli otettiin käyttöön syksyllä 2022 ja vuonna 2023 siihen tehtiin tarkennuksia siihenastisten kokemusten pohjalta.

Tukesilla on toimipisteitä kolmella eri paikkakunnalla ja tukeslaisia asuu ympäri Suomen. Joustava etätyö mahdollistaa sen, että työskentely onnistuu miltä paikkakunnalta tahansa. Tämä puolestaan mahdollistaa asiantuntijoiden sijoittumisen ympäri Suomea, mikä parantaa asiantuntijoiden alueellista tuntemusta ja voi lyhentää tarkastettaviin kohteisiin tehtäviä työmatkoja.

Työhyvinvointia tuemme mm. Hyvikset-hyvinvointiryhmän toiminnalla. Hyvikset ovat vapaaehtoisia tukeslaisia, jotka järjestävät henkilöstölle erilaisia yhteisiä aktiviteetteja ja mahdollisuuksia harrastaa ja viettää aikaa yhdessä. Voit lukea hyviksistä tarkemmin edellisestä vastuullisuusraportistamme.

Laadimme vuosittain henkilöstö- ja koulutussuunnitelman sekä työhyvinvointiohjelman, joilla pyrimme varmistamaan aktiiviset toimet korkean työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi.

Tukesin Tampereen ja Rovaniemen toimipisteissä toteutettiin vuonna 2023 työpaikkaselvitykset. Selvityksillä kartoitettiin työolosuhteita, henkilöstön voimavaroja sekä mahdollisia työstä johtuvia kuormitus- ja riskitekijöitä. Selvitys tehtiin Helsingin toimipisteessä vuonna 2022.

Selvitysten mukaan työolosuhteet Tukesissa ovat kokonaisuudessa hyvällä tasolla. Kaikkien toimipisteiden kohdalla kuitenkin nousi esiin mahdollinen työn määrästä johtuva tai etätyön aiheuttama psyykkinen kuormitus. Myös epäasiallinen kohtelu nousi esiin. Fyysistä kuormitusta syntyy todennäköisimmin puutteellisesta työergonomiasta, ja esimerkiksi maastokäynneillä haastavassa maastossa liikkumiseen voi liittyä loukkaantumisen riskejä.

Yhtenä työhyvinvoinnin osa-alueena mittaamme sairauspoissaolojen määrää. Tavoitteenamme on, että sairauspoissaoloja olisi mahdollisimman vähän.

Vuonna 2023 sairauspoissaolojen määrä kasvoi kahteen edellisvuoteen verrattuna. Vuonna 2023 sairauspoissaoloja oli kalenteripäivinä 10,3 päivää henkilötyövuotta kohden, kun määrä vuonna 2022 oli 8,2.

Sairauspoissaolojen määrä on lisääntynyt Tukesissa.
Ehkäisemme sairauspoissaoloja mm. kattavan työterveyshuollon avulla.

Sairauspoissaolojen määrää nostavat erityisesti lisääntyneet pitkät sairauslomat. Vuonna 2023 13 henkilöä oli yli 60 päivän pituisella sairauslomalla. 40 %:lla henkilöstöstä ei kuitenkaan ollut lainkaan sairauspoissaoloja vuonna 2023.

Ehkäisemme sairauspoissaoloja aktiivisella yhteistyöllä työterveyshuollon kanssa. Kaikilla tukeslaisilla on käytössään laajat työterveyspalvelut. Työterveyspalveluihimme kuuluu mm. Mielen huoli -palvelu ja varhaisen välittämisen malli, joista voit lukea tarkemmin edellisestä raportista.

 

Oikeudenmukaisuuden vahvistaminen

Haluamme taata kaikille fyysisesti ja psykologisesti turvallisen työympäristön.

Olemme sitoutuneet edistämään tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä ehkäisemään syrjintää kaikessa toiminnassamme. Tukesissa on nollatoleranssi häirintään, epäasialliseen kohteluun ja työpaikkakiusaamiseen.

Olemme tunnistaneet, että tukeslaiset voivat kohdata epäasiallista kohtelua tai häirintää myös asiakaskohtaamisissa ja sosiaalisessa mediassa.

Työyhteisön oikeudenmukaisuutta mittaamme työhyvinvointikyselyn tuloksien sekä epäasiallisesta käytöksestä tehtyjen ilmoitusten määrän avulla.

Työhyvinvointikyselyssä mitataan työyhteisön oikeudenmukaisuusindeksi, joka vuonna 2023 oli Tukesissa 4,07/5. Tulos on pysynyt samalla tasolla kuin vuonna 2022.

Kyselyssä selvitetään myös, kuinka moni on kokenut häirintää tai epäasiallista käytöstä viimeisen 12 kuukauden aikana. 39 henkilöä eli 15 % vastaajista kertoi kokeneensa häirintää tai muuta epäasiallista käytöstä asiakkaiden tai työtovereiden taholta. 18 vastaajaa kertoi myös joutuneensa häirinnän tai vihapuheen kohteeksi työnsä vuoksi verkossa esim. sähköpostin tai sosiaalisen median kautta.

Kokemus työyhteisön oikeudenmukaisuudessa on hyvällä tasolla, mutta häirintää esiintyy edelleen.
Mittaamme työyhteisön oikeudenmukaisuutta Tukesissa monin tavoin.

Lisäsimme vuonna 2022 Tukesin intranetiin kanavan, jonka kautta henkilöstö voi ilmoittaa työssään kohtaamasta epäasiallisesta käytöksestä. Näin mikään ilmoitus ei jää dokumentoimatta ja asian etenemistä on mahdollista seurata aiempaa helpommin. 

Seuraamme nyt kanavan ilmoitusten määrää ensimmäistä kertaa osana vastuullisuusraportointia. Tavoitteena on, että Tukesissa ei tapahdu minkäänlaista epäasiallista käytöstä eikä ilmoituksia tarvitsisi tehdä. Vuonna 2023 kanavan kautta ilmoituksia tehtiin 1 kpl. 

Oikeudenmukaisuuden edistämiseen ja epäasiallisen käytöksen ennaltaehkäisemiseen liittyen olemme järjestämässä jatkossakin erilaisia koulutuksia ja keskustelutilaisuuksia. Näitä teemoja aiomme käsitellä mm. luottamuksen, vuorovaikutuksen ja valmentavan johtamisen näkökulmista.

Tukesin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma on päivitetty viimeksi vuonna 2022, ja seuraava päivitys tehdään vuonna 2024. Suunnitelman laatimiseen on aiempinakin vuosina osallistettu Tukesin henkilöstöä, ja näin aiomme jatkaa myös päivitystyössä.