Karnevalstillbehör

 

Ballonger av olika slag, ansiktsmasker och peruker hör till när det firas valborg. De räknas alla som leksaker, och därför ska de uppfylla kraven i leksakslagen och leksaksstandarden (EN71-1). Försäljarna av karnevalstillbehör ansvarar dessutom för att de produkter de säljer är trygga. Konsumenterna kan också bidra till sin egen säkerhet genom att följa varningsmärkningarna på produkten.


På ballongförpackningar ska det finnas en varning om att barn under åtta år kan kvävas av ouppblåsta eller trasiga ballonger. På förpackningen ska det också nämnas att ballongerna endast ska användas under uppsikt av en vuxen och att ouppblåsta och trasiga ballonger ska förvaras utom räckhåll för barn och husdjur. Ballonger av naturgummi ska dessutom förses med en uppgift om att de är tillverkade av naturgummi. Alla texter ska finnas på finska och på svenska.


Att fylla ballonger genom att själv blåsa upp dem rekommenderas inte på grund av kvävningsrisken. Det är tryggare att använda en pump. Ballonger som fylls med heliumgas utomhus ska inte fyllas helt. Heliumgas utvidgas inomhus, vilket kan leda till att en för full ballong exploderar.


Ballonger med glansig folieyta bör inte låtas komma i kontakt med en TV-skärm. Ballongens yta leder ström och kan då laddas med spänning så att den som rör vid ballongen får en otrevlig men ofarlig elektrisk stöt. Närmare uppgifter om detta finns i Säkerhetsteknikcentralens meddelande (på finska).


Peruker och ansiktsmasker för barn ska enligt leksaksstandarden vara tillverkade av material som inte antänds lätt. När man använder ansiktsmasker, peruker och maskeradkläder är det ändå bra att akta sig för öppen eld, till exempel brinnande ljus. För att en ansiktsmask ska vara säker förutsätts dessutom att den har ett tillräckligt stort och/eller tillräckligt många andningshål.