• Textstorlek aaa

Hennatatueringar

Tänk efter innan du tar en hennatatuering. Man kan stöta på svarta hennatatueringar i t.ex. turistmål och olika utomhusevenemang såsom på mässor och festivaler. Dessa kortvariga tatueringar kan orsaka allvarliga hälsorisker och därför gäller det att undvika dem. Svart henna innehåller allergena färgämnen som tillsatts för att fördjupa färgen och göra den hållbarare. Ämnena kan leda till svåra allergiska reaktioner, såsom klåda, rodnad eller blåsor. Symptomen dyker i allmänhet upp några dagar efter tatueringen och försvinner med tiden. För en del personer kan färgämnena dock orsaka bestående hudskador, såsom ljusa fläckar eller ärr.

 

Även om en person inte får en synlig allergisk reaktion efter en svart hennatatuering, kan den leda till en livslång sensibilisering för färgämnet i den. På grund av överkänsligheten kan den allergiska reaktionen plötsligt inträffa i samband med färgning av håret, eftersom hårfärg kan innehålla samma allergena färgämnen (bl.a. parafenylendiamin). Den allergiska reaktionen kan vara mycket allvarlig och affektera hela kroppen. Flera hårfärger som även säljs till konsumenter kan ha en varning om detta: "Temporär tatuering med svart henna kan öka allergirisken".

 

Ett tryggare alternativ för svart henna är naturlig henna. Naturlig henna är ljusare än svart henna: dess färg varierar mellan grönbrunt till brunt. Om du inte är säker på om den färg som tatueraren använder är naturlig henna ska du be att få se förteckningen över beståndsdelar och bruksanvisningen. Om det i bruksanvisningen konstateras att hennan kan avlägsnas en timme efter appliceringen handlar det om svart henna. Om tatueraren inte kan ge uppgifterna gäller det att undvika ämnet.