Nyörit lastenvaatteissa

 

Standardi SFS-EN 14682 asettaa vaatimuksia kaikille lasten vaatteissa oleville naruille ja nyöreille. Standardin mukaan 7-vuotiaille ja sitä nuoremmille sekä 134 cm pituisille ja sitä lyhyemmille lapsille tarkoitetuissa vaatteissa ei saa olla nauhoja tai kiristysnyörejä hupussa tai pään alueella lainkaan. Jos tuote on tämän standardin mukainen, se täyttää samalla myös lainsäädännön vaatimukset turvallisesta tuotteesta. Lastenvaatteiden turvallisuutta koskee kuluttajaturvallisuuslaki (920/2011). Lisätietoja standardien käyttämisestä turvallisuuden varmistamisessa saa osiosta Standardit.

 

Standardin tavoitteena on ehkäistä kuristumis- tai muuta vaaraa tilanteissa, joissa nauha tarttuu kiinni esimerkiksi leikkikenttävälineeseen, hiihtohissiin, joukkoliikennevälineiden ja hissien oviin tai liukuportaisiin. Viranomaisen tietoon on tullut muutamia tapauksia, joissa liukumäestä laskevan lapsen hupun nyöri on jäänyt kiinni liukumäen rakenteisiin ja aiheuttanut lapsen kuristumisen.

 

Tuotteiden turvallisuudesta vastaavat ensisijaisesti valmistaja, maahantuoja ja myyjä. Lisätietoja turvallisuudesta varmistumisesta saa osiosta Ohjeita maahantuojille ja sisäänostajille.  

 

Kuluttajat, jotka ovat ostaneet pikkulapsille vaatteita, joissa on nauhoja tai kiristysnyörejä hupun ja kaulan alueella, voivat itse poistaa ne. Myös vanhempien, jotka tekevät itse lapsilleen vaatteita, kannattaa kiinnittää asiaan erityistä huomiota ja välttää nauhojen ja kiristysnyörien käyttöä varsinkin pienten lasten vaatteiden hupuissa ja pään alueella. Lantion alapuolella helmassa ei saa myöskään olla roikkuvia nauhoja, koska ne voivat tarttua liikkuviin kulkuneuvoihin etenkin isommilla lapsilla.

 

Standardin voi ostaa Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n verkkokaupasta

 

Päivitetty 10.2.2017