Eläinpuistot ja kotieläinpihat

Suomessa on noin 150 erilaista kotieläinpihaa tai eläintarhaa. Eläintarhoissa pääsee tutustumaan harvinaisimpiin eläimiin niin Suomesta kuin kaukomailtakin. Monella kotieläinpihalla on esillä perinteisiä Suomen maaseutuun ja kotieläimiin kuuluneita lajeja. Vaarallisia eläimiä voi katsella turvallisesti riittävän korkean aidan tai lasin takaa. Kotieläimiä pääsee taas usein koskettamaan ja tutustumaan lähietäisyydeltä.


Eläintarhojen turvallisuus varmistetaan riittävillä aitarakenteilla sekä oikealla ohjauksella. Kyltit ja selkeät kulkureitit ohjaavat asiakkaiden liikkumista alueella. Sekä asiakkaiden että eläinten valvonta on tärkeää. Erityisesti tilanteissa, joissa asiakas pääsee eläimen kanssa kosketuksiin tai voi luvan kanssa syöttää eläimiä, valvonnan ja asiakkaiden ohjeistamisen rooli korostuu. Lisäksi alueella, jossa asiakkaat liikkuvat, on hyvä olla ohjeita hätätilanteessa toimimiseen ja yhteyshenkilön tiedot.


Kotieläinpihoilla on usein myös lapsille tarkoitettuja leikkivälineitä. Alueen ylläpitäjän tai omistajan tulee huolehtia siitä, että käytössä on vain turvallisia leikkikenttävälineitä. Jo hankintavaiheessa tulee huolehtia siitä, että leikkikenttävälineet täyttävät niitä koskevien turvallisuusstandardien SFS-EN 1176 ja SFS-EN 1177 vaatimukset. Myös laitteiden kunnossapito ja sijoittelu alueelle vaativat suunnittelua. Lisätietoa leikkivälineiden turvallisuudesta Tukesin sivuilta.


Erilaiset kotieläinpihat- ja – puistot sekä eläintarhat ovat velvollisia laatimaan kuluttajaturvallisuuslain mukaisen turvallisuusasiakirjan. Asiakirjassa tulee arvioida riskejä eläinten katseluun liittyvistä toiminnoista. Erityistä huomiota tulee kiinnittää eläimiin, jotka ovat villieläimiä ja luokiteltu vaarallisiksi esim. kansainvälisen eläintarhajärjestö EAZA:n ohjeessa.


Eläinten käyttö monissa palveluissa on luvanvaraista!


Eläimiä voi pitää näytteillä eläintarhassa, pysyvässä tai kiertävässä eläinnäyttelyssä sekä käyttää sirkuksessa ainoastaan aluehallintoviraston (AVI) luvalla. Tämä koskee myös kotieläinpihoja. Lisätietoja lupakäytännöstä AVI:n sivuilta.

 

Päivitetty 24.8.2017