Viljely- ja luonnonkasvien suojeleminen kasvinsuojeluaineiden tuulikulkeumalta

Tiettyjen rikkakasvien torjuntaan tarkoitettujen kasvinsuojeluaineiden myyntipäällysteksteihin on ryhdytty lisäämään ohje siitä, miten kulkeutumista tuulen mukana käsiteltävän alueen ulkopuolelle voidaan vähentää.  Käsittelyalueen ulkopuolisen kasvillisuuden suojelemiseksi suositellaan joko suojaetäisyyden jättämistä tai tuulikulkeumaa alentavien suuttimien käyttöä kasvinsuojeluruiskuissa. Vaihtoehdot määräytyvät kunkin valmisteen riskinarvioinnin perusteella. Useimmissa tapauksissa suojaetäisyyttä ei tarvita, jos käytetään tuulikulkeumaa alentavia suuttimia.

Kasvinsuojeluaineen käyttäjä on vastuussa myyntipäällysmerkintöjen huolellisesta noudattamisesta, jotta vältyttäisiin kasvinsuojeluaineiden aiheuttamilta haitoilta niin ihmisille, eläimille kuin ympäröivälle kasvillisuudellekin. Hyvään maatalouskäytäntöön kuuluu myös naapurien huomioon ottaminen kun ruiskutuksia suunnitellaan ja tehdään.

Uusittuja myyntipäällystekstejä on noudatettava uusia etikettejä painettaessa. Vanhoilla myyntipäällysmerkinnöillä varustettujen pakkausten myynti ja jakelu on sallittua 30.6.2018 asti.

Lisätietoa aiheesta

Päivitetty 5.12.2016