Useasta eri materiaalista valmistetut tuotteet

 

Jalometallituotteeseen voidaan yhdistää muita materiaaleja, kuten emalia, helmiä ja jalokiviä. Muiden osien on selvästi erotuttava jalometalliosista ja oltava nähtävissä. Tuotetta ei saa täyttää vaikkapa massalla, kts. ohje.

 

Jalometallituote voi koostua myös eri metalleista tehdyistä osista. Tällaisia tuotteita kutsutaan monimetallituotteiksi. Yleinen periaate on, että jalometallituotteeseen ei saa yhdistää muuta metallia, jos se ulkonäöltään ja väriltään muistuttaa kyseistä jalometallia. Metalliosan voi yhdistää jalometallituotteeseen, jos se selkeästi eroaa jalometallista, on nähtävissä ja metalliosa leimataan METAL-merkinnällä.

 

Metalliosat jalometallituotteissa pitää leimata. Merkintänä voidaan käyttää METAL -sanaa tai esimerkiksi kyseisen metallin kemiallista merkkiä (Cu, Al jne.) tai vaikkapa merkintää STEEL. Jos merkintää ei voi teknisesti laittaa metalliosaan, se voidaan laittaa leimasarjan yhteyteen + -merkillä, esim. ABC 925 + METAL (nimileima, pitoisuusleima ja merkintä metalliosasta).

 

Jos tuote on valmistettu useasta eri jalometallista, sen pitää käydä selkeästi ilmi merkinnöistä. Jalometallituotteeseen on kuitenkin mahdollista lisätä arvokkaampaa jalometallia ilman erillistä merkintää.

 

 

Muualla verkossa


Tietoa yrittäjille

Päivitetty 26.1.2016