Nikkeliallergia

  

Nikkeliä sisältävät tuotteet

 

Nikkeli on hopeanvärinen metalli, jota käytetään esimerkiksi koruissa ja monissa arkisissa tavaroissa. Nikkeli on hyvin yleinen allergian aiheuttaja.

 

Nikkeliallergiaa on enemmän naisilla kuin miehillä, mutta miestenkin nikkeliallergia on lisääntynyt.

 

Nikkeliallergia on kiusallinen vaiva, josta ei pääse eroon. Sen kanssa pitää vain oppia elämään.

 

Nikkeli on yleistä

 

Allergiaa aiheuttavat varsinkin ne nikkeliä sisältävät esineet, jotka koskettavat ihoa. Niitä ovat esimerkiksi korut, vetoketjut, vyön soljet, napit, nepparit ja vastaavat.

 

Nikkeliä voi olla myös esimerkiksi kellon rannekkeissa, silmälasien kehyksissä, kolikoissa, tupakansytyttimissä, keittiötyökaluissa tai ovien vetimissä.

 

Mistä tunnistat nikkeliallergian?

 

Nikkeliallergian tunnistaa siitä, että iho reagoi aina, kun se on kosketuksissa nikkelin kanssa.

 

Kosketuskohtaan ilmestyy pieniä kutisevia näppylöitä. Jos allergia pahenee, ihottuma voi levitä sellaiseenkin ihon osaan, joka ei ole ollut kosketuksissa nikkelin kanssa.

 

Monet nikkeliallergikot saavat ihottumaa käsiin. Kämmeniin ja sormiin ilmesty tällöin pieniä vetistäviä näppylöitä.

 

 Näin vältät nikkeliallergian

 

Ihotautialan asiantuntijat ovat sitä mieltä, että nikkeliallergiaa ovat lisänneet erityisesti lävistyksessä käytetyt rihkamakorut. Rihkamakoruissa on usein nikkeliä, ja rei’ittämiskoru joutuu suoraan kosketukseen verenkierron kanssa.

 

Näin ehkäiset nikkeliallergiaa:

 

  • Jos teetät reikiä korviin tai nenään, käytä vain aitoja hopea- tai platinakoruja tai tarkoitukseen sopivia muovikoruja.

 

  • Käytä vain muovisia tai aitoja hopeasta, titaanista tai platinasta tehtyjä koruja. Ruostumattomasta teräksestä tehty koru ei yleensä aiheuta ihottumaa eikä herätä nikkeliallergiaa. Kulta saattaa joskus aiheuttaa allergisia oireita.

 

  • Vältä valkokultakoruja, sillä niissä on joko nikkeliä tai palladiumia. Nikkeliallergiset ovat usein allergisia palladiumille.

 

  • Vältä nikkeliesineiden toistuvaa tai jatkuvaa ihokosketusta.

 

  • Eristä nikkeliä sisältävä nappi tai muu esine ihosta kankaalla tai muovilla. Varmin tapa välttää nikkeliä on korvata metallituotteet muovisilla.

 

Jos olet allerginen nikkelille, vältä ammatteja, joissa joudut kosketuksiin nikkelin kanssa.

 

 Nikkelitesti

 

Apteekista voi ostaa testiliuosta, jonka avulla voi selvittää, onko esineessä nikkeliä.

Näin teet nikkelitestin:

 

  1. Tiputa tippa testiliuosta pumpulipuikon päähän.
  2. Hankaa pumpulipuikolla tutkittavaa esinettä 30 sekuntia (katso aika kellosta).
  3. Jos esineessä on nikkeliä yli turvallisen rajan, pumpulipuikon väri muuttuu valkoisesta punaiseksi. (Huom! Aivan pienet nikkelimäärät eivät näy testissä. Jos saat oireita hyvin herkästi, esine voi aiheuttaa allergisia oireita, vaikka nikkeli ei ole näkynyt testissä.)