Vapputuotteet


Vappua juhlistetaan erilaisilla ilmapalloilla, vappunaamareilla ja peruukeilla. Ne kaikki lasketaan leluiksi, joten niiden pitää täyttää lelulain ja lelustandardin (EN71-1) vaatimukset. Vapputuotteita kauppaava myyjä on lisäksi vastuussa myymiensä tuotteiden turvallisuudesta. Kuluttaja voi myös itse lisätä omaa turvallisuuttaan noudattamalla tuotteiden varoitusmerkintöjä.

Ilmapallojen pakkauksessa on varoitettava siitä, että alle kahdeksanvuotiaat lapset voivat tukehtua täyttämättömiin tai rikkinäisiin palloihin. Pakkauksessa on myös mainittava, että ilmapalloja käytetään vain aikuisen valvonnassa ja että täyttämättömät ja rikkinäiset ilmapallot säilytetään lasten ja kotieläinten ulottumattomissa. Luonnonkumisissa ilmapalloissa tulee lisäksi olla merkintä siitä, että ne on valmistettu luonnonkumista. Kaikki merkinnät on oltava suomeksi ja ruotsiksi.

Ilmapallojen täyttämistä puhaltamalla ei suositella tukehtumisvaaran vuoksi. Turvallisempi vaihtoehto on käyttää pumppua. Ulkoilmassa heliumkaasulla täytettävät pallot on jätettävä vajaaksi. Heliumkaasu laajenee sisätiloissa, jolloin liian täysi pallo saattaa räjähtää.

Jos pallossa on kiiltävä foliopinta, sitä ei saisi päästää kosketuksiin televisioruudun kanssa. Pallon sähköä johtava pinta voi silloin varata itseensä jännitteen, joka aiheuttaa palloon koskevalle vaarattoman mutta epämiellyttävän sähköiskun. 

Lasten peruukkien ja naamareiden pitää lelustandardin mukaan olla valmistettu materiaalista, joka ei syty helposti. Naamareita, peruukkeja ja rooliasuja käytettäessä on kuitenkin hyvä varoa avotulta, esimerkiksi kynttilöitä. Vappunaamarin turvallisuus edellyttää lisäksi, että naamarissa on tarpeeksi suuri ja/tai tarpeeksi monta hengitysaukkoa.
Päivitetty 21.10.2010