Magneettilelut

Magneetteja sisältävät rakennussarjalelut sekä muut lelut, joissa on magneettiosia, ovat aiheuttaneet kymmeniä onnettomuuksia ja ainakin yhden kuolemantapauksen Euroopassa ja USA:ssa. Onnettomuuksista suurin osa on tapahtunut yli 3-vuotialle lapsille. Viidesosa onnettomuuksista on kuitenkin tapahtunut jopa yli 8-vuotiaille. Onnettomuudet ovat aiheutuneet tuotteen tai sen osien nielemisestä.

 

Jos lapsi nielee useamman kuin yhden magneettilelun osan tai magneetin lisäksi metalliesineen, ruoansulatuselimistön eri osissa olevat osat voivat kiinnittyä toisiinsa. Osat voivat aiheuttaa muun muassa tukkeumia ja tulehduksia. Ne voivat myös puhkaista suolen seinämiä. Toisiinsa kiinnittyneet osat eivät pääse liikkumaan suolistossa eteenpäin, jolloin tukosta ei voi poistaa kuin leikkaushoidolla.

 

Magneettileluja ei pidä antaa pienille lapsille, jotka voivat niellä niitä vahingossa. Vanhemmat lapset voivat puolestaan niellä magneettilelujen osia tietoisesti kokeilumielessä. On hyvä muistaa, että magneetteja on lelujen lisäksi muissakin lasten ulottuvilla olevissa tuotteissa.

 

Jos epäilee lapsen nielleen magneettilelun osia, hänet on vietävä välittömästi lääkäriin ja kerrottava epäilyistä lääkärille. Se helpottaa diagnoosin tekoa. Röntgenkuvassa saattaa näkyä vain yksi esine, vaikka todellisuudessa kyse voi olla useista, suolen seinämien erottamista magneettilelun osista.

 

Päivitetty 1.11.2010