Nikkeliallergia

 

Millaisia koruja käytät? Onko korvalehdissä kutinaa? Ilmaantuuko sormuksen, rannekellon tai vetoketjun alle pieniä näppylöitä? Nikkelin kosketus iholla on salakavala. Se voi olla kiusallisen vaivan alku. Ehkäise nikkeliallergia ennakolta.

 

Nikkeli on erittäin yleinen kosketusallergian aiheuttaja. Suomessa nikkeliallergiaa on ollut koulutytöillä 1970-luvulla yhdellä prosentilla, 1980-luvulla 16 prosentilla ja 1990-luvulla 30 prosentilla. Miehillä nikkeliallergia on harvinaisempi, mutta sekin on lisääntynyt. Nikkeliallergiasta ei pääse eroon. Sen kanssa on opittava elämään.

 

Mistä tunnistaa allergian?

Koruista, hakasista tai vastaavista liukeneva nikkeli voi tunkeutua ihoon ja aiheuttaa yliherkkyyttä. Kun iholle myöhemmin joutuu tätä ainetta, kehittyy kosketusallergiaksi kutsuttu ihottuma.


Nikkeliallergikon iho reagoi uuteen nikkelikosketukseen jo muutaman tunnin tai vuorokauden aikana: iholle ilmestyy pieniä kutisevia näppylöitä. Nikkeliallergikot kertovat usein, että korvalehdet alkoivat kutista ja vetistää vähän sen jälkeen, kun niihin tehtiin reiät. Sen jälkeen ilmaantui pieniä näppylöitä vetoketjujen, metallinappien tai rannekellon alle. Ihottuma voi myöhemmin levitä sellaiseenkin ihon osaan, joka ei ole ollut kosketuksissa metallin kanssa.


Monet nikkeliallergikot saavat käsi-ihottuman. Jos se pääsee kehittymään pahaksi, se ilmenee pieninä vetistävinä näppylöinä kämmenissä ja sormissa.

 

Näin vältät nikkeliallergian

Ihotautialan asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että viime vuosina lisääntynyt lävistämällä laitettujen metallisten rihkamakorujen käyttö on lisännyt allergiaa.


Jos teetät reikiä korviin tai nenään, käytä vain aitoja hopea- tai platinakoruja tai tiettyjä muovikorujaa rei’ittämiseen ja reiän paranemisen aikana. Rei’ittämiskoru ei saa sisältää pieniäkään määriä nikkeliä, koska koru joutuu suoraan kosketukseen verenkierron kanssa ja on silloin erityisen vahvasti allergisoiva. Suositeltavimpia ovat muoviset rei’ittämiskorut, joiden ei tiedetä aiheuttavan ongelmia.


Käytä vain muovikoruja tai aitoja hopea-, titaani tai platinakoruja. Kulta-allergiaakin todetaan nykyään, altistustienä tällöinkin todennäköisesti ihon lävistävät korut. Valkokultakorut sisältävät joko nikkeliä tai palladiumia. Nikkeliallergiset ovat kuitenkin usein allergisia palladiumille. Myös ruostumattomassa teräksessä on nikkeliä, mutta tavallisissa koruissa se ei yleensä aiheuta ihottumaa terveelle ihmiselle eikä herätä nikkeliallergiaa.


Vältä nikkeliesineiden toistuvaa tai jatkuvaa ihokosketusta. Älä anna metallinappien, niittien, hakasten, metallisten kellonrannekkeiden tai rihkamakorujen olla suoraan ihoa vasten. Muovipinnoite tai kangas auttaa eristämään ihon metallipinnasta. Tietenkin varmin tapa välttää metallin kosketus on korvata metallituotteet muovisilla.


Jos sinulla on herkkä iho, taipumusta ihottumaan ja olet allerginen nikkelille, sinun on viisasta välttää ammatteja, joissa kädet kastuvat ja joutuvat kosketuksiin nikkelin kanssa.

 

Nikkeli on yleistä

Nikkeli on halpaa verrattuna muihin metalleihin. Se on myös helposti käsiteltävää valmistettaessa erilaisia käyttöesineitä.

 

Puhtaana metallina nikkeli on suunnilleen hopean väristä, mutta sitä saattaa olla kullanvärisissä metalleissa seoksen osana. Metalliseoksissa nikkelin liukenemisherkkyys vaihtelee seoksen ominaisuuksien mukaan.


Nikkeliä on monissa jokapäiväisissä pikkutavaroissa kuten vetoketjuissa, napeissa, neppareissa, niiteissä, hakasissa, vaatteiden soljissa ja reikien reunuksissa, kellon rannekkeissa, silmälasien kehyksissä, tupakansytyttimissä, kynien metalliosissa, erilaisissa koruissa, kolikoissa, joissakin keittiötyökaluissa, ompeluvälineissä, saksissa, joissakin autojen ja pyörien osissa, ovien vetimissä ja niin edelleen.

 

Nikkelitesti

Testiliuosta voi tiedustella apteekista. Liuosta tuo maahan Yliopiston apteekki. Testin avulla saa helposti selville, onko esineessä nikkeliä. Aivan pieniä pitoisuuksia se ei paljasta.

  1. Tiputa tippa testiliuosta pumpulipuikon päähän.
  2. Hankaa pumpulipuikolla esineen tutkittavaa kohtaa 30 sekuntia. (katso aika kellosta)
  3. Pumpulipuikon väri muuttuu valkoisesta punaiseksi, jos tutkittavasta kohdasta liukenee nikkeliä yli turvallisen rajan. (Huom! Jos olet erittäin pahasti allergisoitunut, niinkin pienet nikkelimäärät, jotka eivät tässä testissä näy, voivat aiheuttaa allergisen reaktion.)

 

 

 

Päivitetty 29.10.2010