Käytetyt henkilönsuojaimet


Käytettyihin henkilönsuojaimiin, kuten esimerkiksi pyöräily- ja ratsastuskypäriin, voi liittyä suojaavuusongelmia

 

Suojaimen suojausteho voi vähentyä suojaimen materiaalin vanhenemisen myötä. Lisäksi suojaimen suojausteho on voinut heikentyä käytössä. Uusi käyttäjä ei voi tietää, miten aikaisempi omistaja on käyttänyt ja säilyttänyt suojainta.

 

Esimerkiksi kypärä voi näyttää päälle päin ehjältä, mutta kovien iskujen, kulutuksen ja voimakkaalle auringonvalolle altistumisen seurauksena suojaavuus on voinut heikentyä tai hävitä kokonaan. Samoin esimerkiksi heijastinliivin heijastusteho on voinut heikentyä pesemisen ja auringonvalolle altistumisen seurauksena.

 

Henkilönsuojaimia ei suositella hankittavaksi käytettynä. Uutenakin ostetun henkilönsuojaimen suojausteho voi heikentyä, jos sitä ei huolleta oikein. Suojaimen käyttöohjeissa tulee olla tietoa muun muassa suojaimen suojaustehon säilymisestä ja siitä, miten ja kuinka usein suojaustehon säilyminen pitää tarkistaa. Käyttöohjeissa tulee myös olla ohjeet suojaimen säilytyksestä ja pesu- ja huolto-ohjeet. Henkilönsuojaimen kunto on tärkeää tarkistaa säännöllisesti.

 

Päivitetty 26.10.2010