Tukesin ilotuliteturvallisuuskampanja rohkaisee: #muistasuojalasit!

27.12.2015 Lehdistötiedote

Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa jälleen uudenvuodenjuhlijoita käyttämään ilotulitteita turvallisesti. Ilotuliteturvallisuuskampanjassa keskitytään suojalaseihin, jotka suojaavat tehokkaasti silmävammoilta. Tukes haastaa julkisuuden henkilöitä ja kaikkia muitakin ottamaan itsestään kuvan suojalasit päässä ja julkaisemaan kuvan sosiaalisen median kanavissa hashtagilla #muistasuojalasit. Vinkkejä turvalliseen ilotulitteiden ammuntaaan tarjolla myös pelastusviranomaisen ja poliisin kanssa yhteistyössä tehtävässä Periscope-lähetyksessä maanantaina 28.12. kello 10.

 

Tukes on viimevuotiseen tapaan halunnut vauhdittaa #muistasuojalasit-haastekampanjaa ja postittanut suojalaseja muun muassa julkisuuden henkilöille, viranomaisille ja muille yhteistyökumppaneille ja pyytänyt heitä osallistumaan haasteeseen. Suojalasien käyttöön Tukes kannustaa tällä kertaa myös tekemällä tubettajayhteistyötä. Eetu Pesonen alias Eeddspeaks kannustaa suojalasien käyttöön välipäivänä julkaistavassa videossaan. Eeddspeaks on yksi Suomen suosituimmista tubettajista, jonka Eeddspeaks-kanavalla on YouTubessa yli 208 000 tilaajaa.

 

- Käyttämällä kampanjassamme tukena nuorten mielipidevaikuttajia pyrimme tavoittamaan ilotulitteiden käytön kannalta keskeiset riskiryhmät. Uskomme myös esimerkin voimaan ja toivomme, että julkisuuden henkilöt näyttävät nuorille esimerkkiä suojaamalla silmänsä, viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo Tukesista kertoo.

 

Tukes haluaa kampanjallaan muistuttaa, että ilotulitteita pitää käsitellä varovasti, käyttöohjeita noudattaa ja silmät suojata. Ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttöön liittyy aina riskejä. Suojalasit tulivat lain mukaan ilotulitteiden ampujille pakollisiksi joulukuussa 2009, ja niitä käyttämällä voidaan välttää useimmat silmävammat. Suojalasit ovat erittäin suositeltavia myös ilotulitusta katseleville kavereille. Suojalaseja myydään samoissa myyntipisteissä kuin ilotulitteitakin.

 

Sairaalahoitoa vaativien silmävammojen määrä on pääsääntöisesti viime vuosina pienentynyt. Viime vuodenvaihteen ilotulitusten yhteydessä sattui kuitenkin 17 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa, niistä kuusi lapsille ja osa myös katsojille. Yksikään vamman saaneista aikuisista ei käyttänyt suojalaseja.

 

Katso Periscope-lähetys 28.12. klo 10: Vinkit turvalliseen ilotulitteiden ammuntaan

 

Tukes lähettää maanantaina 28.12. kello 10 alkaen Periscopessa suoran lähetyksen, jossa Tukesin, pelastuslaitoksen ja poliisin edustajat kertovat vinkkejä siihen, miten ilotulitteita käytetään turvallisesti. Periscope on Twitterin omistama sosiaalinen, liikkuvaa kuvaa välittävä suoratoistopalvelu.

 

Lähetystä voi katsoa livenä iPhone- ja Android-mobiililaitteilla sekä tietokoneen selaimella. Periscope löytyy osoitteesta www.periscope.tv.

 

Tukes löytyy Periscopesta tunnisteella @Tukesinfo.

 

Tukes on kampanjoinut aktiivisesti ilotulitteiden turvallisen käytön puolesta vuodesta 2000 lähtien. Tukes valvoo ilotulitteiden turvallisuutta, vaatimustenmukaisuutta ja maahantuontia sekä vastaa ilotulitteiden markkinavalvonnasta. Ilotulitteiden käyttöä valvovat poliisit ja myyntiä pelastusviranomaiset.

 

Linkki:
Tukesin Kukkahattutädin henkilönsuojainasiantuntijan kanssa tekemä suojalasivideo https://www.youtube.com/watch?v=zEoxIgpmo1s

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Johanna Salomaa-Valkamo, puh. 029 5052 481

sähköposti etunimi.sukunimi@tukes.fi

 

Kampanjan kanavat:

Verkkosivut: www.ilotulitus.info ja www.tukes.fi

Facebook: www.facebook.com/turvallisuusjakemikaalivirasto 

Instagram: @tukesinfo

YouTube: www.youtube.com/tukesinfo 

Twitter: www.twitter.com/tukesinfo 

Periscope: @Tukesinfo, http://www.periscope.tv/tukesinfo

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.