Suojalasit suojaavat tehokkaasti paitsi ilotulittajan myös katsojan silmiä

29.12.2016 Lehdistötiedote

Tukesin ja HYKSin yhteistiedote

 

Kaikki ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttöön liittyy aina riskejä. Suojalasit suojaavat silmiä tehokkaasti ilotulitteiden kipinöiltä ja roiskeilta sekä harhautuneilta ilotulitteilta. Suomen Silmälääkäriyhdistyksen keräämien tietojen mukaan ne ovat tarpeen ampujan lisäksi myös mukana oleville katsojille. Lisäksi käyttöohjeet pitää lukea tarkasti ja noudattaa niihin merkittyjä turvaetäisyyksiä. Ampumispaikka on valittava huolellisesti ja ilotulitteet tuettava kunnolla.

 

Viime uutena vuonna silmävammatilastot synkkenivät, kun ilotulitteet aiheuttivat 29 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa. Vammoja oli 12 enemmän kuin edellisenä vuonna ja 18 enemmän kuin sitä edellisenä. Vammautuneista seitsemän oli ollut vain seuraamassa ilotulituksia.

 

- Vakavimmilta vammoilta olisi vältytty kokonaan, jos ampujat ja katsojat olisivat käyttäneet suojalaseja. Suojalasit ovat lain mukaan pakolliset ilotulitteiden ampujalle, mutta niiden käyttöä suositellaan kaikille ilotulitusta ulkona seuraaville, ylitarkastaja Mikko Ojala Tukesista kertoo.

 

Ilotulitteiden myynti ja luovuttaminen alaikäisille on kielletty. Myyjät valvovat ikärajojen noudattamista ja vanhempien vastuulla on huolehtia siitä, ettei ilotulitteita joudu missään vaiheessa alaikäisten käsiin. Viime vuonna kaksi lasta vammautui uuden vuoden päivänä maastosta löytämästään ilotulitteesta. Lisäksi ilotulitteiden käyttö päihtyneenä on kielletty. 

 

Sairaalat valmiustilassa juhlayönä

Silmälääkäreille vuodenvaihteen yö on kaikista kiireisin: päivystyksissä ympäri maata varaudutaan vastaanottamaan kiireellistä hoitoa tarvitsevia ilotulitteista vammautuneita potilaita. Eniten potilaita hoidetaan HYKSin silmäklinikalla.

 

- Varaudumme HYKSin silmäklinikalla viime vuoden perusteella jopa kymmeneen ilotulitteen aiheuttamaan silmävammaan. Satojen tuhansien myytyjen ilotulitteiden joukossa on aina joitakin viallisia, jotka räjähtävät sytytettäessä, näyttävät ensin jääneen syttymättä tai lentävät vikasuuntaan. Ilotulitus ilman suojalaseja on venäläistä rulettia, ylilääkäri Tero Kivelä kertoo. Hän on nähnyt vuosien aikana päivystyksessä toista sataa ilotulitteiden vahingoittamaa silmää.

 

Tieto pääkaupunkiseudun vammatilanteesta alkaa olla selvillä juhlayön jälkeen puolenpäivän aikaan. Siitä voi jo päätellä paljon myös koko maan tilanteesta. Lopullisesti silmävammojen määrä selviää muutamien viikkojen kuluessa, kun tiedot maakuntien sairaaloista saadaan kootuksi yhteen. Silmälääkärit ovat tehneet tiivistä yhteistyötä ilotulitevammojen tilastoinnissa uudestavuodesta 2000 lähtien.

 

Kivelä sanoo, että vaikka lainsäädännön tiukennukset ja suojalasipakko ovat vähentäneet etenkin vakavien silmävammojen määrää, silmävammoilta tuskin tullaan välttymään niin kauan, kuin ilotulitteita myydään kuluttajille eikä vain ammattilaisille. Silmälääkärit ympäri maailman ovat yhä huolestuneita asiasta.

 

- Kansainvälinen silmälääkäreiden järjestö International Council Ophthalmology (ICO) on ehdottanut maailmanlaajuista ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltoa. Vuosittain ilotulituksista aiheutuu useita tuhansia silmävammoja ja satoja ihmisiä sokeutuu. Maissa, joissa ilotulittaminen on rajattu ammattilaisille, on ICO:n mukaan vammojen määrä vähentynyt kymmenekseen, Kivelä sanoo.

 

Live-lähetyksessä TAYSin silmälääkärit valmistautuvat uuteenvuoteen

Tukes haastattelee perjantaina 30.12. Facebookin live-lähetyksessä Tampereen yliopistollisen sairaalan silmäkeskuksessa. Miten silmälääkärit valmistautuvat uuteenvuoteen? Voit seurata live-lähetystä Tukesin Facebook-sivulla klo 12.15.

 

Lisätietoja

 

ylitarkastaja Mikko Ojala, puh. 029 5052 427

ryhmäpäällikkö Kurt Kokko, puh. 029 5052 128

sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi@tukes.fi  

 

prof. Tero Kivelä, ylilääkäri, HYKS Silmätautien klinikka, puh. (050) 525 2723, (09) 4717 3110, sähköposti tero.kivela@hus.fi

 

Linkkejä

 

Yksikin silmävamma on liikaa (verkkolehden juttu)

 

Millaisia silmävammoja ilotulitteet aiheuttavat, Tero Kivelä? (video)

 

Ilotuliteturvallisuuskampanja käyntiin – suojalaseista muistuttamassa myös tubettajatähti (Kampanjatiedote 27.12.)

 

ICOn aloite ilotulitteiden kieltämisestä (englanniksi)

 

Tietoa ilotulitteiden turvallisesta käytöstä myös: www.ilotulitus.info, www.tukes.fi

 

Turvallisen ilotulittamisen puolesta yhteistyössä HYKS Silmätautien klinikka ja silmälääkärit, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes, Pelastuslaitokset ja Finanssialan Keskusliitto.  

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.