Pohjoismaista palovaroitinpäivää vietetään sunnuntaina 1. joulukuuta

29.11.2013 Verkkotiedote

Sisäasiainministeriön tiedote

 

Kaikissa Pohjoismaissa vietettävällä teemapäivällä muistutetaan, että ainoastaan toimiva palovaroitin hälyttää. Tästä syystä palovaroittimen toiminta tulee testata kuukausittain, paristo vaihtaa säännöllisesti sekä vaihtaa vanhat palovaroittimet uusiin palovaroitinvalmistajan antamien ohjeiden mukaan.

 

Vuosittain vietettävän palovaroitinpäivän tavoitteena on tiivistää pohjoismaista yhteistyötä paloturvallisuudessa, sillä kaikissa Pohjoismaissa paloturvallisuuteen liittyvät haasteet ovat samankaltaisia. Yhteistyön tiivistäminen ja kokemusten vaihtaminen on aloitettu keskittymällä asumisen paloturvallisuuteen. Suomessa, Norjassa ja Islannissa palovaroittimet ovat olleet pakollisia kaikissa asunnoissa jo pitkään. Ruotsissa ja Tanskassa palovaroitinvaatimus koskee uudisrakentamista.

 

Suomessa asuinrakennuksissa ja vapaa-ajanasunnoissa syttyy vuorokaudessa keskimäärin yhdeksän tulipaloa, joihin pelastuslaitos hälytetään. Kohtalokas tulipalo sattuu lähes aina asuinrakennuksessa. Palokuolematilastoja vertailtaessa Suomi on edustanut huonoa länsieurooppalaista tasoa.

 

Yksistään palovaroittimen oikea toiminta ei riitä takaamaan selviytymistä uhkaavasta tulipalosta, vaan palavasta asunnosta on myös osattava ja pystyttävä poistumaan. Vaikka paloturvallisuusviikko päättyy virallisesti palovaroitinpäivään, voi paloturvallisuusviikon haasteeseen vastata edelleen. Oma paloharjoitus -kampanjaan voi osallistua tekemällä oman kodin, työyhteisön, koulun, oppilaitoksen, päiväkodin tai taloyhtiön poistumisharjoituksen loppuvuoden aikana.

 

Ennakkotietojen mukaan Suomessa on tulipaloissa kuollut tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä 44 ihmistä. Tämä on huomattavasti vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Miljoonaa asukasta kohden palokuolleita on noin kahdeksan. Tällaisella suhdeluvulla Suomi olisi tänä vuonna samalla tasolla Norjan kanssa ja hieman paremmalla sijalla kuin Ruotsi. Islannin tason (kolme palokuollutta miljoonaa asukasta kohden) saavuttaminen nykyisillä toimenpiteillä vaikuttaa mahdottomalta.

 

Lisätietoja pohjoismaisen palovaroitinpäivän vietosta maittain:
Suomi: www.paloturvallisuusviikko.fi
Ruotsi: https://msb.se/aktivmotbrand
Norja: http://www.aksjonboligbrann.no
Tanska: http://www.redfarmor.dk
Islanti: http://www.mannvirkjastofnun.is

 

Lisätietoja:
Sisäasiainministeriö, yli-insinööri Jaana Rajakko, 071 878 8435

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.