Yleisö ja kemia kohtaavat Narinkkatorilla 12.5.2011

12.5.2011 Verkkotiedote


Grillauksen kemiasta terveyteen ja vesimusiikkiin – kemiaa on kaikkialla. E10-bensiini ja
jätepohjaiset polttoaineet liikuttavat nykypäivän autoja ja polttokennoilla voidaan tuottaa vihreämpää energiaa. Entä miten soi Stairway to Heaven luonnonkuitukomposiittikitaralla?


Kansainvälisen kemian vuoden Kemiaa Kampissa -yleisötapahtuma tuo kemian kiehtovan maailman keskelle Helsinkiä Kampin Narinkkatorille 12. toukokuuta klo 12-18. Tapahtumasta löytyy kiinnostavaa ohjelmaa koko perheelle. 


Paikan päällä voi ilmoittautua testaamaan professori Anu Hopian ja keittiömestari Tatu Lehtovaaran johdolla, millaisia eroja hiili- ja kaasugrilleillä saadaan lihaan. 


Asiantuntijat kertovat mm. polttokennoista sekä paljon puheita herättäneestä E10-bensiinistä.


Tiedeshow-esitykset ja musiikkinumerot viihdyttävät. 


Lasten työpajoissa valmistetaan sokerisateenkaaria koeputkessa ja päivän aikana voi myös osallistua saippuakuplakilpailuun www.kemianluokka.fi/saippuakuplakilpailu.


Uudistuvat kemikaalien varoitusmerkinnät ovat esillä ja ohjelman kuuntelemisen lomassa voi vaikka käydä rakentamassa oman vesimittarin. Lisätietoja ja koko ohjelman löydät osoitteesta www.kemia2011.fi.


Tapahtuman järjestää Suomen Kemian Seura ja mukana ovat myös Suomalaisten Kemistien Seura, Kemianteollisuus ry, Kemira Oyj, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Neste Oil Oyj, Tekes, Tekniikan museo, Tiedekeskus Heureka, Tukes ja Kemianluokka Gadolin, HY.

 

Kemia - osa hyvää elämää

Kemia tuo lisäarvoa arkeemme ja hyvinvointiimme. Kemian osaajat vastaavat mm. puhtaan ympäristön sekä ravinnon ja energian haasteisiin. Kemian saavutuksia ja merkitystä hyvinvoinnillemme ja elinympäristöllemme juhlitaan tänä vuonna kaikkialla maailmassa. Yhdistyneet kansakunnat ja UNESCO ovat nimenneet vuoden 2011 kansainväliseksi kemian vuodeksi.


Juhlavuoden tavoitteena on lisätä tietämystä kemian merkityksestä ja innostaa erityisesti nuoria kemian pariin. Marie Curien vuonna 1911 saama kemian Nobelin palkinto antaa hyvän syyn juhlistaa myös naisten suurta merkitystä kemian kehityksessä.


Kansainvälisen kemian vuoden aikana kemian osaamista ja osaajia tuodaan esille monissa yleisötapahtumissa eri puolilla Suomea ja maailmaa. Kansainvälisen kemian vuoden tapahtumien koordinoinnista Suomessa vastaa Suomen Kemian Seura apunaan lukuisa joukko yhteistyökumppaneita.


Suunnittelutyössä ovat mukana Helsingin yliopiston LUMA-keskus, Tiedekeskus Heureka, Kemia-lehti, Kemianteollisuus ry, Luonnontieteiden akateemisten liitto (LAL), Matemaattisten aineiden opettajien liitto (MAOL), Opetushallitus ja Tekniikan museo. Suunnittelutyöryhmän puheenjohtajana toimii professori Markku Leskelä Helsingin yliopistosta.


Lisätietoja:
http://www.kemia2011.fi/ (Suomen sivusto) ja http://www.chemistry2011.org/ (kansainvälinen sivusto)

Suomen Kemian Seura: Helena Visti, puh. 010 425 6301 ja Heleena Karrus, puh. 010 425 6302 toimisto@kemianseura.fi.
Professori Markku Leskelä, puh. 040 755 3789

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.