Ilokaasua päihdekäyttöön myyvien yritysten ilokaasun myynti kielletään yksitellen

7.5.2013 Lehdistötiedote

 

Ilokaasua päihdekäyttöön myyvien yritysten laiton toiminta tullaan kitkemään yritys kerrallaan. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) aikoo toukokuun aikana kuulla useita yrityksiä, joiden epäillään myyvän ilokaasua päihdekäyttöön. Jos ilokaasua on myyty päihteeksi, voidaan yritykseltä kieltää ilokaasun myynti kokonaan.

 

Tukes, sosiaali- ja terveysministeriö, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, maa- ja metsätalousministeriö, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, Kilpailu- ja kuluttajavirasto, Tulli sekä poliisi pitivät tänään kokouksen ilokaasun myymisen hillitsemiseksi sen väärinkäyttöön liittyvän terveysvaaran ehkäisemiseksi. Viranomaiset päättivät, että ilokaasua myyvien yritysten toimintaan puututaan kemikaalilain valtuuksin. Näin ollen vastuuviranomainen on Tukes, joka vastaa kemikaalilain noudattamisen valvonnasta Suomessa.

 

– Tehokkain tapa puuttua yritysten toimintaan on tehdä yrityskohtaisia päätöksiä, eli kieltää tietyltä yritykseltä kokonaan ilokaasun myynti, jos käy ilmi, että ilokaasua on myyty vääriin tarkoituksiin, johtaja Esa Nikunen Tukesista sanoo.

 

Tukes on jo kuullut yhtä ilokaasua myyvää yritystä. Toukokuun aikana Tukes kuulee myös useita muita yrityksiä, joiden epäillään myyvän ilokaasua päihdekäyttöön.

 

– Päätöksenteossa yrityksen koko liiketoimintaa katsotaan kokonaisuutena. Jos on viitteitä siitä, että ilokaasua myydään päihdetarkoitukseen, yrityksen ilokaasun myyminen kielletään kokonaan, Esa Nikunen sanoo.

 

Lopullisessa päätöksessä on mahdollisuus asettaa yritykselle myös uhkasakko, joka tulee maksettavaksi, jos yritys ei noudata päätöstä.

 

Tukes selvittää myös ilokaasun väärinkäyttöä muissa EU-maissa olemalla yhteydessä asioista vastaaviin viranomaisiin.

 

Tukes muistuttaa edelleen, että ilokaasun, kuten yleisesti kaasujen hengittämiseen päihtymistarkoituksessa liittyy tukehtumisvaara.

 

Lisätietoja

johtaja Esa Nikunen, p. 029 5052 107

sähköposti: etunimi.sukunimi@tukes.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.