Raikasteina ja hajunpoistoaineina käytettäviä valmisteita biosidisäädösten piiriin

7.6.2013

 

Uuden EU:n biosidiasetuksen myötä tekstiili- ja huonekaluraikastimina sekä hajunpoistoaineina käytettävät valmisteet kuuluvat biosidilainsäädännön piiriin, jos niiden vaikutus perustuu mikro-organismien torjuntaan. Tämän seurauksena näistä valmisteista sellaiset, jotka sisältävät EU:ssa kiellettyjä biosidisiä tehoaineita, kuten PHMG:tä, on poistettava markkinoilta syyskuun alkuun mennessä.

 

Nykyisin voimassa oleva EU:n biosididirektiivi (98/8/EY) ei määrittele selkeästi, ovatko esimerkiksi tekstiiliraikasteina tai hajunpoistajina markkinoitavat tuotteet biosidejä. Syyskuun alusta sovellettava biosidiasetus (EU N:o 528/2012) tarkentaa nykyisiä säädöksiä. Kyseisiin käyttötarkoituksiin olevat valmisteet on siinä määritelty biosidien valmisteryhmään 9 (Kuitujen, nahan, kumin ja polymeeristen materiaalien säilytysaineet). Asetuksen mukaisesti tähän valmisteryhmään kuuluvat biosidivalmisteet, joilla torjutaan mikro-organismien kertymistä materiaalien pinnoille ja vähennetään tai estetään siten hajujen muodostumista ja/tai tuotetaan muunlaisia etuja.

 

Tekstiiliraikasteina, huonekaluraikastimina, mattoraikasteina, hajunpoistoaineina jne. markkinoitavat tuotteet ovat biosidisiä valmisteita, jos ne torjuvat mikro-organismeja tekstiilipinnoilta. Jos valmiste sen sijaan hajottaa esim. hapettamalla pahan hajuisia yhdisteitä, ei kyseessä Tukesin tulkinnan mukaan ole biosidi.

 

Euroopan komissio on julkistanut aiemmin asetuksia ja päätöksiä, joilla PHMG:tä sisältävien valmisteiden markkinoille saattaminen ja käyttö kaikkiin biosidisiin käyttötarkoituksiin on kielletty helmikuun 2013 alusta lähtien.

 

Tukes katsoo, että yritysten tulee lopettaa PHMG:tä sisältävien vaatteiden ja muiden tekstiilien raikasteina ja hajunpoistajina käytettävien valmisteiden markkinoille saattaminen tämän vuoden syyskuun alkuun mennessä.

 

Tukes tiedottaa asiasta myös kuluttajille sekä seuraa valmisteiden markkinoilta poistumista tulevan syksyn aikana. Mikäli valmisteita kuitenkin havaitaan myynnissä, Tukes puuttuu asiaan markkinavalvonnassaan.

 

PHMG = poly-(heksametyleenidiamiiniguanidiniumkloridi), Akacid forte, CAS 57028-96-3

 

Lisätietoja:
ylitarkastaja Tapio Korkolainen, puhelin 029 5052 114 ja
ylitarkastaja Kimmo Karhi, puhelin  029 5052 025

etunimi.sukunimi@tukes.fi

 

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.