Raskasmetallit ja uudet säädökset puhuttavat jalometallialaa

4.3.2013

 

Muun muassa raskasmetallien rajoitukset koruissa ja kulutustavaroiden turvallisuus ovat ajankohtaisia asioita jalometallialalla, kun jalometallituotefoorumi aloittaa uutta toimintakauttaan. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) vuonna 2000 perustaman jalometallituotefoorumin tavoitteena on edistää tiedonvaihtoa jalometallituotealalla ja mahdollistaa keskustelu viranomaisten, yritysten ja oppilaitosten välillä.

 

Foorumi perustettiin suuren lainsäädäntöuudistuksen edellä ja sidosryhmät ovat alusta asti olleet mukana toiminnassa. Foorumi on nopea tapa välittää tietoa alan toiminnanharjoittajille.

 

– Perusajatus on edelleen sama, mutta nykyään foorumissa käsitellään myös laajemmin jalometallituotteita lähellä olevaa lainsäädäntöä. Esimerkiksi raskasmetallirajoitukset tulevat EU:n kemikaaleihin liittyvistä asetuksista, Tukesin ylitarkastaja, jalometallituotefoorumin puheenjohtaja Pirjo Säle sanoo.

 

Foorumi kokoontuu säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa keskustelemaan ajankohtaisista aiheista. Jäsenten joukossa on edustajia oppilaitoksista, suuria suomalaisia valmistajia ja maahantuojia, kulta- ja kelloseppien liitot ja muita edustajia mm. päivittäistavarakaupasta ja Allergia- ja astmaliitosta. Viranomaisia edustavat Tukesin ja työ- ja elinkeinoministeriön edustajat. Tarkkailijajäseneksi voi liittyä myös kesken toimikauden ottamalla yhteyttä foorumin puheenjohtajaan tai sihteeriin.

 

Alkanut toimikausi on viiden vuoden mittainen. Uuden foorumin ensimmäinen kokous on 6.3.2013 Allergia- ja astmaliiton tiloissa Meilahdessa. Kokouksessa käsitellään mm. vaakoja jalometallialan yrityksessä, Leimat.fi-sivuille koottua nimileimarekisteriä, markkinavalvonnan havaintoja ja Tukesiin tulleita kysymyksiä.

 

Lisätietoja:

Jalometallituotefoorumin puheenjohtaja, ylitarkastaja Pirjo Säle p. 029 5052 672

Jalometallituotefoorumin sihteeri, tarkastaja Kirsi Wiitala, p. 029 5052 235

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@tukes.fi

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) edistää tuotteiden, palveluiden ja teollisen toiminnan turvallisuutta ja luotettavuutta. Tavoitteenamme on vastuullinen, turvallinen ja kilpailukykyinen Suomi.

 

Haluamme olla suojan tuoja – turvallisten toimintatapojen edistäjä ja mahdollistaja.